Idéen opstår

I vinteren 2006 var vi ramt af influenza af flere omgange. Det var i slutningen af denne vinter, at vi besluttede os for at finde et sted i syden, som fremover kunne bruges til at forbedre vores livskvalitet, få mere sol og sommer.

Vi havde besluttet, at vi ville finde et sted i Europa, og vi havde allerede været i Portugal flere gange. Første gang i 1995, en helt uforglemmelig tur for vores familie. Vi boede som de første nordeuropæere i den lille landsby Azias i Nordportugal. Oksekærrernes hvinende lyd fra bremsen på de gamle håndlavede træhjul vækkede os ved morgengry. I denne landsby oplevede vi på nærmeste hold det gamle og for os glemte Europa. Kvinderne arbejdede sammen hver dag for at holde markerne fri for ukrudt med deres hakkejern, de sang og pjattede og fniste, når vi forsøgte os med at hjælpe til og holde trit med deres tempo.

De ældre portugisere passede gederne og køerne, som de fulgte overalt, mens de lod dyrene græsse langs vejene og stier og i slugter og på skrænter i bjergene.

Pengene man havde at leve for, var meget sparsomme, måske havde man solgt lidt grønsager eller fjerkræ på det lille marked. Den store indtægt var salget af familiens årlige kalv på markedet.

Landsbyens børn bankede hver morgen på den store port og fulgtes med vores datter på 8 år til den lille landsbyskole. Azias satte sig for altid fast i vor erindring, mest for alle disse menneskers store venlighed og gæstfrihed, men også for erindringen om en næsten glemt kultur for os nordeuropæere.

Da vi i 2006 længtes efter sol og varme, var det derfor oplagt at tænke Portugal – Det sydlige Portugal. Vi havde hørt flere af vore bekendte tale om, at det kunne være fantastisk at have en feriebolig beliggende under sydlige himmelstrøg.

Da vi tog til Portugal for at finde en ejendom, voksede ideerne derfor videre om det spændende og udfordrende i at eje en fælles bolig i Portugal. Vi fandt et hus, der var velegnet til, at mange familier kunne deles om det.

content/stig_paa_taget.jpeg

Algarve i Portugal med 36 andelshavere i 2007

Vi inviterede efterfølgende venner og bekendte til Skt. Hans aften, hvor vi fortalte om vore ideer og om mulighederne i Portugal. I 2007 købte vi, en kreds af 36 andelshavere, derfor et stort palæ i en landsby på Algarvekysten og indrettede 5 bo-afdelinger. Sol, varme og fastholdelse af sociale netværk var målet.
Alle andelene blev hurtigt solgt.

Det har været positivt, nærmest berusende, at iagttage, hvordan vores drømme om syden, sol, samvær, udeliv og i det hele taget øget livskvalitet, udspillede sig for os samt de øvrige andelshavere.

Min hustru og jeg faldt over en artikel, der påstod at ca. 800.000 danskere gik rundt med den samme drøm som os. Om tallet stemmer, fandt vi aldrig ud af, men det gik op for os, at det handler om rigtig mange mennesker. Vi fandt også ud af, at det for langt de fleste forbliver ved drømmen, for det er både besværligt, dyrt og ikke uden risiko, at anskaffe sin egen lejlighed i Sydeuropa.

Vi talte om, hvor fantastisk det kunne være, at gøre drømmen mulig for andre danskere, via den model vi havde benyttet – andelsmodellen. Den gang var ”dele-økonomi” ikke noget der blev talt så meget om, men det var faktisk det, som var hele grundideen.

Vi besluttede os for, at det skulle være vores gerning. For at det kunne lade sig gøre, etablerede vi en egentlig virksomhed, og skød alt hvad vi ejede og havde ind i det næste projekt.

Algarve i Portugal med 64 andelshavere i 2010

I 2010, og denne gang som sagt på kommercielt basis, etablerede vi en ny Ferie-Andelsforening i samme område. Stadig på Algarvekysten, lige der hvor bjergene mod nord starter. Vi ønskede igen fokus på sol, varme, netværk, fysisk udfoldelse, natur, kultur, autenticitet, ro og fordybelse.

Det har været inspirerende at se gruppen af 64 andelshavere tage ejendommen til sig. Alle andele blev hurtigt solgt, og andelshaverne bekræftede os i, at modellen virker: Mange om at dele driftsudgifterne og alle fornøjelserne.

Algarve i Portugal med 208 andelshavere i 2013

På baggrund af de gode erfaringer i 2010, besluttede vi i 2013 at prøve kræfter med et langt større projekt. Vi fik mulighed for at omdanne den gamle hæderkronede Pousada i São Bras til en Andelsforening. Et meget stort sted og et stort projekt at renovere og omdanne til lækre lejligheder. Udfordringen var stor, men lysten var også tilstede, til at tage fat om et projekt af denne størrelse. Det lykkedes, og i dag er stedet færdigrenoveret og alle 36 lejligheder er for længst taget i brug af de 208 andelshavere. Vi har fået mange nye erfaringer, og lysten til at tage fat igen er ikke blevet mindre.

Umbrien i Italien, vingård med 104 andelshavere i 2019

Vi måtte prøve et andet land og Italien blev næste udfrodring. Her fandt vi i skønne Umbrien en ældgammel olivenmølle, som havde været et mindre familieejet landbrug med vin og oliven i mange år. Her kunne vi indrette 16 lejligheder og bygge pool, samt have et historisk fælleslokale i den gamle oliemølle.
Det bliver nu spændende at prøve at en andelsforeninge kan producere egne afgrøder og dermed gå yderligere et skridt i retning af den bæredygtighed, der efterspørges mere og mere.
Salget af andele er i fuld gang, 7 lejligheder er taget i brug og poolen er klar i juni 2021, vi forventere at stedet er fuldt ombygget og alle andele solgt i løbet af 2021.

Murcia i Spanien, apartmenthotel med 168 andele i 2021

Vi fandt et spændene sted i Spanien i 2018. Men ting tager tid. Ejeren gik ned med finanskrisen. Apartmenthotellet med 28 lejligheder kom aldrig i brug, og har stået tomt siden. Beliggenheden er lige som den skal være, væk fra turistcentrene, ganske kort til strandene, lokal aktiviet hele året rundt. Lige noget for et ny andelsforening.
Skødet blev underskrevet 5.5.2021. Nu går vi igang.

International booking:

For Umbrien, Murcia og de næste destinationer gælder, at de har en fælles bookingplatform, så du kan benytte alle steder, hvis du er andelshaver et sted. Frigiv uger i italien og book uger i Spanien eller omvendt.


Måske er det noget for dig/jer?

Måske var det noget for dig, at komme med i dette nye feriekoncept?

Andelsforeningerne betyder som sagt meget mere end sol og varme: medejerskab og drift til overkommelige priser, uden alt det besvær der er forbundet med selv at stå for køb og renovering. Måske bygge nye relationer, hvis man har lyst til det, og så i øvrigt møde og fordybe sig i en kultur og historie, som er anderledes end den danske, og i øvrigt benytte alle de tilbud, som lokalområdet byder.

I øjeblikket har vi ledige andele til salg i Umbrien i Italien, og i Murcia i Spanien og nye destinationer er under udvikling.

 

Vi glæder os til, at du kontakter os, og vi ser frem til at hjælpe dig med at gøre drømmen mulig.  

Stig Hardbo Jørgensen

bubble