Andelshotellernes grønne tiltag

Hos Andelshotellerne støtter vi op om initiativer og tiltag inden for klima og bæredygtighed. Derfor har vi i Italien og Spanien valgt at tænke bæredygtige og klimavenlige løsninger ind i Andelshotellerne. Lige fra egen vin- og olivenolieproduktion til kvalitetsgenbrug i lejlighederne. Det er alle de klimavenlige og bæredygtige tiltag, som vi og andelshaverne tilsammen har og vil gennemføre på Andelshotellerne. Tidligere, nu og i fremtiden. Det kalder vi ‘grønne tiltag’.

Det grønne miljø:

Den selvforsynende italienske køkkenhave og den spanske have

Ejendommen i Antico Frantoio (Frantoio betyder på Italiensk olivenoliemølle) d’Oro er en landejendom fra 1650, som længe har haft egen olivenolieproduktion. Ejendommens historie gjorde videreførsel af den store køkken- og frugthave og egenproduktion af vin og olivenolie til et oplagt tiltag. Køkkenhaven, samt vin og oliven bliver drypvandet med vand fra ejendommens egen brønd. Andelshaverne nyder godt af frugt og grønt, som de selv høster i køkkenhaven og fra de forskellige frugttræer på den 15.000 m2 store sydvendte grund. Kirsebær, figner, ferskner, mandler og mange flere frugttræer findes her.

content/whatsapp-image-2021-09-18-at-171556.jpeg

Grønt fra den italienske køkkenhave høstet af andelshaverne.

I Spanien har vi anlagt en mindre have i det sydlige hjørne, med blomster, krydderurter og nogle frugttræer.  

content/groenne-tiltag/udklip---have-til-hjemmeside.jpg

Her kan andelshavere nyde farver, ro og dufte.

Vin og olivenolie fra egen produktion

Vin- og olivenolieproduktionen i Italien er ikke stor nok til, at andelshaverne kan være komplet selvforsynende. Her blandes andelsforeningens udbytte med lokale producenters høst. Dette er med til at sikre kvaliteten af olivenolien og vinen. Olien blandes med olivenolie hos den lokale olivenproducent Sergio, få kilometer fra Antico. Det samme sker med vinen. Her produceres den ved en anden lokal producent, Anna. På et godt år produceres i Oro ca. 80 liter olivenolie og 300-400 kg. druer.

content/groenne-tiltag/img_0774.jpg content/whatsapp-image-2021-12-01-at-115200.jpeg 

Vin og olivenolie presset på druer og oliven fra haven, klar til at nydes.
Andelshavere til frokost hos den lokale olivenproducent Sergio. Sergio forbereder her bruschetta til frokost.

SIP-SUB plantekasser

For at mindske vandforbruget til vanding af de mange grønne planter, har vi i Spanien bygget plantekasser ud fra SIP-SUB vandingsprincippet. Plantekasserne har vores lokale håndværkere bygget, hvilket har gjort det muligt, at optimere dem til det spanske klima. Med SIP-SUB systemet trækker planternes rødder vandet fra et reservoir i bunden af plantekassen. Således mindskes fordampning af vand og dermed vandforbruget.

content/groenne-tiltag/plante-billede.jpeg

SIP-SUB plantekasser bygget af lokale håndværkere.

content/groenne-tiltag/sib-sub-vandingssystem.jpg

SIP-SUB princippet illustreret.

 

Ejendommen:

Høj belægningsprocent på over 80%

På Andelshotellerne er belægningsprocenten meget høj sammenlignet med almindelige ferieboliger, sommerhuse, ferielejligheder. Det ligger en stor miljømæssig besparelse i at ejendommens lejligheder bliver så intensivt brugt. Dette skyldes ejerforholdet (venner og familie kommer med) og bookingsystemets opbygning (det er let at booke flere lejligheder i samme uge, at købe bookingpoint af hinanden osv.)

Solceller

I Spanien er der etableret solceller på hele hovedbygningens tag. Solcellerne vil være med til at dække energibehovet.

Varmepumpe - specifikationer

Solcelle - specifikationer

content/groenne-tiltag/udklip---solceller.jpg

De nye solceller på hovedbygningens tag.

Temperaturregulerende ruder

Spanien har vi installeret temperaturregulerende ruder, der holder varmen ude / kulden inde. Vinduesglasset reflekterer varmestrålerne fra solen. De temperaturregulerende ruder mindsker behovet for at bruge strøm til aircon. Dermed bliver det muligt at afkøle/ opvarme lejlighederne på en mere energi- og klimavenlig måde.

Skodder for vinduerne

I Spanien og Italien er der i et vidt omfang skodder på vinduerne. Ved at lukke skodderne for i dagtimerne holdes rummene køligere. Skodderne kan også holde voldsom regn fra vinduerne.

Mindre lejligheder - bo småt, men godt

Mindre lejligheder betyder at kulde- og varmeforbruget begrænses. Det lave forbrug er positivt rent miljømæssigt, da det har betydning rent forbrugsmæssigt. Bookingsystemets indretning betyder, at du kan booke flere lejligheder, hvis du i en periode har brug for mere plads. Vi kalder det "harmonikasystemet".
Dette i modsætning til at have en stor bolig med megen tomgang, når man kun er få i boligen.

Aircon - lavere el-forbrug

På Andelshotellerne i Italien og Spanien har vi installeret aircon-varmepumper. Varmepumper bruger kun ca. 1/3 af den energi, der normalt kræves til opvarmning/afkøling. Aircon fungerer således: luft tages ind udefra, varmen eller kulden tages derfra og omsættes. Varmepumper kan producerer enten varme eller kulde.
Varmepumper varmer også poolens vand op om vinteren. I Spanien er der monteret ekstra solceller, der alene producerer strøm til pool-varmepumpen.

Aircon i lejlighederne - specifikationer

Aircon til fællesrummene - specifikationer

Nyd det varme vand hele året rundt

Poolen er udstyret med en termodug, der holder på varmen om natten. Termodugen isolerer, så varmen bliver holdt inde og mindst mulig varme forsvinder om natten.

Møblering med genbrug i lejlighederne

I de seneste år har der været pres på virksomheder for at tage bæredygtige valg og gå i en mere klimavenlig retning. Vi er naturligvis med på den grønne bølge, og vi har ændret vores tankegang i en mere klimavenlig retning. Vi tilstræber nu at købe kvalitetsgenbrug i private hjem, i genbrugsforretninger eller på auktioner. Ting der ellers ville ende på containerpladsen. Lige fra toiletrulleholdere udviklet ud af gamle murstensforme til spiseborde. Ikke alt interiør og møbler i lejlighederne købes brugt, men der købes brugt, hvor det giver mening. Det er ikke kun godt for miljøet, men er også en måde at udstyre lejlighederne med nogle godt producerede og dermed holdbare møbler. Brugen af kvalitetsgenbrug er også med til at tilføre et personligt præg samt hygge til hver eneste af de meget forskellige lejligheder.

Kærlighed til og respekt for de originale og lokale materialer

Ved ombygning af Andelshotellerne spiller respekt for de originale materialer en vigtig rolle. Dog uden at gå på kompromis med kvaliteten. I Italien har vi genbrugt mange af materialerne og dermed formået at bevare det autentiske udtryk. Det hænger sammen med en tradition i italien for at bevare gamle byggematerialer. I Italien genbruger man alt lige fra de oprindelige tagsten til de marksten, som ydermurene er opbygget af.

I Spanien har vi oplevet at mange komponenter produceres lokalt: metalvinduer og døre, termoruderne, rustfri ståldøre, branddøre, baldakiner, køkkener osv, osv. Vores lokale håndværkere bruger i vidt omfang lokalt producerede materiale.

Tusindvis af plastikflasker spares årligt

I mange Sydeuropæiske lande er drikkevand på plastikflasker en normal del af hverdagen. På Andelshotellerne i Spanien og Italien spares miljøet for en stor mængde plastikflasker i det vi har særlige vandfiltre i fællesrummene, der renser det kommunale drikkevand. Hver lejlighed har glasflasker, så man nemt kan hente friskt rent drikkevand.

content/groenne-tiltag/vandfilter_spanien.jpg content/groenne-tiltag/vandfilter_spanien2.jpg

Transport:

Slik sol mens du lader bilen op

I Spanien har vi ansøgt kommunen om at opsætte en el-ladestander på parkeringspladsen ved siden af hotellet, så andelshaverne nemt og bekvemt kan lade bilen op. Det samme har vi også gjort i Italien, Begge steder afventer vi i øjeblikket tilladelse.

Skal vi dele en bil?

Blandt andelshaverne ser vi at dele-tiltag blomstrer, når først de lærer hinanden at kende. Mange andelshavere, der kommer med fly, lejer gerne en bil, for at opleve området og de mange oplevelser, som det har at byde på. På Facebook deler andelshavere ofte ud af forslag til at deles om transport til og fra lufthavnen eller deles om en bil i hele ferien.

Når dele-økonomien blomstrer

Andelshavere deles også gerne om andre ting på Andelshotelleterne. Golfbags, cykler, højstole og børneting er bare nogle af de ting, som man deles om.

 content/groenne-tiltag/bolnuevo_golfbags.jpg  content/groenne-tiltag/bolnuevo_boerneting2.jpg

Golfbags til deling.

Oplev området på to hjul

På Andelshotellerne er der både cykler og cykelhjelme til rådighed, som andelshaverne frit kan benytte sig af. Der er både el-cykler og mountainbikes i Spanien og Italien.

content/groenne-tiltag/bolnuevo_cykler.jpg

Cykler til rådighed i Spanien.

Rejs lettere

Til hver lejlighed er tilknyttet en kasse til opbevaring af andelshavernes ting. Med kassesystemet slipper man for besværet med at pakke den store kuffert til ferien. Ting som solcreme og håndklæder, ekstra tøj, løbesko,... kan efterlades i kassen. Ved at benytte kassesystemet sparer man som flypassager også flyselskabet for mange kilo bagage årligt.

content/groenne-tiltag/kassesystem.jpg

Kassesystemet hvor andelshavere opbevarer deres ting.

bubble